Centrul Educational de Excelenta - o initiativa Romanian United Fund impreuna cu comunitatea romano-americana din Chicago Proiectul ÔÇ×Centrul Educational de Excelenta pentru romanii din zona ChicagoÔÇŁ, initiat de catre RUF impreuna cu comunitatea locala de etnie romana, se implementeaza la Chicago in perioada august ÔÇô noiembrie 2022, cu sprijinul unei finantari nerambursabile din partea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni in valoare de 320.000 lei.

Proiectul consta in amenajarea si dotarea Centrului Educational de Excelenta initiat de RUF sub sigla ROCO Chicago, ca centru interdisciplinar pentru activitati
educationale si culturale pentru copii si adulti, promovand limba si identitatea romana.

Activitatea sus╚Ťinut─â derulat─â de Romanian United Fund (RUF) pe parcursul celor 3 ani de existen╚Ť─â ├«n r├óndul Diaspora din regiunea Chicago ╚Öi din US demonstreaz─â capacitatea organizatoric─â a Solicitantului de a implementa proiecte de anvergur─â, de a urm─âri atingerea obiectivelor propuse, de a ├«nregistra rezultate excep╚Ťionale. Toate ac╚Ťiunile Romanian United Fund (RUF) pe parcursul celor 3 ani de existen╚Ť─â au vizat sus╚Ťinerea apartenen╚Ťei la identitatea ╚Öi cultura rom├óneasc─â a cet─â╚Ťenilor de origine rom├ón─â din Chicago, proiectul de fa╚Ť─â ├«nscriindu-se, astfel, ├«n linia sa general─â de activitate.

Parteneriatul care asigur─â implementarea proiectului este constituit din RUF si ARCS. ARCS este o organiza╚Ťie non-profit de cea mai ├«nalt─â ╚Ťinut─â academic─â,
├«nfiin╚Ťat─â de un grup de educatori ╚Öi oameni de cultur─â de origine rom├ón─â. Implicarea ARCS ├«n cadrul proiectului va viza sprijinirea Solicitantului ├«n dezvoltarea unui Ghid de Bune Practici ├«n p─âstrarea, afirmarea ╚Öi promovarea limbii rom├óne.

Grupul ╚Ťint─â al proiectului este alc─âtuit din copii si adulti din Chicago, de etnie rom├ón─â. Nevoile celor 2 grupuri ╚Ťint─â sunt similare ╚Öi anume nevoia de a dob├óndi, exersa si contextualiza competen╚Ťe de limba rom├ón─â ├«n vederea p─âstr─ârii ╚Öi afirm─âri identit─â╚Ťii lingvistice rom├óne. Obiectivul general al proiectului ├«l reprezint─â p─âstrarea ╚Öi afirmarea identit─â╚Ťii lingvistice a rom├ónilor din Chicago ca factor unificator al comunit─â╚Ťii rom├óne╚Öti din Diaspora, respectiv ca punte de leg─âtur─â ├«ntre comunitatea rom├óneasc─â din Diaspora ╚Öi Rom├ónia.

Rezultatele asteptate ale proiectului in perioada august-noiembrie, pe langa finalizarea unui Centru Educa╚Ťional de Excelen╚Ť─â pentru rom├ónii din regiunea Chicago func╚Ťional ╚Öi dotat corespunz─âtor, vor include:
- 240 ore cerc de lectură în limba română pentru copii
- 240 ore ateliere de crea╚Ťie ├«n limba rom├ón─â pentru copii
- 72 ore de dezbatere ├«n limba rom├ón─â pentru adulti si 6 conferin╚Ťe pe tema identit─â╚Ťii ╚Öi
valorilor românești
- 3 evenimente culturale

Vizibilitatea rezultatelor proiectului va fi asigurata prin publicarea de materiale pe website-ul si conturile de Social Media ale ROCO Centrul Educational de Excelenta si ale RUF. Centrul Educa╚Ťional de Excelen╚Ť─â va fi spa╚Ťiul ├«n care se vor desf─â╚Öura, ╚Öi dup─â finalizarea proiectului, activit─â╚Ťi specifice similare pentru copii ╚Öi adul╚Ťi, dar ╚Öi evenimente culturale, fiind un cadru de ├«nt├ólnire ╚Öi de activare a comunit─â╚Ťii rom├óne din regiunea Chicago, un centru de inovare ╚Öi promovare a identit─â╚Ťii rom├óne.

Proiectul contribuie astfel la atingerea obiectivului general al programului Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni ÔÇ×EducatieÔÇŁ - respectiv p─âstrarea,
afirmarea identit─â╚Ťii rom├ónilor de pretutindeni si sprijinirea mediului asociativ din afara grani╚Ťelor Rom├óniei astfel ├«nc├ót s─â se constituie ├«n comunit─â╚Ťi unite, puternice, care reprezint─â un vehicul de promovare a Rom├óniei si a romanilor ├«n str─âin─âtate.

Va multumim ca ne sunteti alaturi!

Mihai Lehene
Presedinte RUF

 

Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. www.dprp.gov.ro.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

DESPRE RUF
Cu sediul ├«n Chicago,┬áRomanian United Fund┬áeste probabil cea mai important─â platform─â de fundraising a Diasporei ╚Öi a prietenilor Rom├óniei. Romanian United Fund inregistrat─â ├«n USA ca asocia╚Ťie caritabil─â interna╚Ťional─â ├«nconformitate cu statutul 501c3 (Interna╚Ťional Charity Organization), ceea ce permite ca dona╚Ťiile private sau corporate pe teritoriul USA s─â fie deductibile. RUF este ├«nregistrat─â ├«n statul Illinois ╚Öi este membru fondator al FORA, Federa╚Ťia Organiza╚Ťiilor Non-Profit Rom├óno-Americane. De la ├«nfiin╚Ťarea sa, RUF a reu╚Öit s─â colecteze peste $1.4M ╚Öi s─â finan╚Ťeze peste 40 de proiecte ├«n Rom├ónia ╚Öi ├«n Diaspora. 100% din fondurile colectate de c─âtre RUF sunt folosite ├«n finan╚Ťarea proiectelor asocia╚Ťiilor partenere. Partenerii no╚Ötri sunt organiza╚Ťii solide ╚Öi verificate, RUF av├ónd un sistem strict de evaluare a cheltuielilor ╚Öi a situa╚Ťiei financiare a acestora prin audit independent. Mai multe detalii despre RUF pute╚Ťi g─âsi pe:┬á romanianunitedfund.org.

Contact pentru presa: [email protected]

Romanian United Fund (RUF)
5408 N Kedzie Ave, Chicago
IL, US 60625
+1 773-289-8696
[email protected]
https://romanianunitedfund.org/

RUF - Romanian United Foundation

About

RUF is a 100% pass-through fundraising platform. We help diaspora & local nonprofits in Romania access the funding, tools, training, and support they need to become more effective. We do this by connecting NGOs, donors & volunteers from all over the world