Centrul Educational de Excelenta - o initiativa Romanian United Fund impreuna cu comunitatea romano-americana din Chicago Proiectul „Centrul Educational de Excelenta pentru romanii din zona Chicago”, initiat de catre RUF impreuna cu comunitatea locala de etnie romana, se implementeaza la Chicago in perioada august – noiembrie 2022, cu sprijinul unei finantari nerambursabile din partea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni in valoare de 320.000 lei.

Proiectul consta in amenajarea si dotarea Centrului Educational de Excelenta initiat de RUF sub sigla ROCO Chicago, ca centru interdisciplinar pentru activitati
educationale si culturale pentru copii si adulti, promovand limba si identitatea romana.

Activitatea susținută derulată de Romanian United Fund (RUF) pe parcursul celor 3 ani de existență în rândul Diaspora din regiunea Chicago și din US demonstrează capacitatea organizatorică a Solicitantului de a implementa proiecte de anvergură, de a urmări atingerea obiectivelor propuse, de a înregistra rezultate excepționale. Toate acțiunile Romanian United Fund (RUF) pe parcursul celor 3 ani de existență au vizat susținerea apartenenței la identitatea și cultura românească a cetățenilor de origine română din Chicago, proiectul de față înscriindu-se, astfel, în linia sa generală de activitate.

Parteneriatul care asigură implementarea proiectului este constituit din RUF si ARCS. ARCS este o organizație non-profit de cea mai înaltă ținută academică,
înființată de un grup de educatori și oameni de cultură de origine română. Implicarea ARCS în cadrul proiectului va viza sprijinirea Solicitantului în dezvoltarea unui Ghid de Bune Practici în păstrarea, afirmarea și promovarea limbii române.

Grupul țintă al proiectului este alcătuit din copii si adulti din Chicago, de etnie română. Nevoile celor 2 grupuri țintă sunt similare și anume nevoia de a dobândi, exersa si contextualiza competențe de limba română în vederea păstrării și afirmări identității lingvistice române. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă păstrarea și afirmarea identității lingvistice a românilor din Chicago ca factor unificator al comunității românești din Diaspora, respectiv ca punte de legătură între comunitatea românească din Diaspora și România.

Rezultatele asteptate ale proiectului in perioada august-noiembrie, pe langa finalizarea unui Centru Educațional de Excelență pentru românii din regiunea Chicago funcțional și dotat corespunzător, vor include:
- 240 ore cerc de lectură în limba română pentru copii
- 240 ore ateliere de creație în limba română pentru copii
- 72 ore de dezbatere în limba română pentru adulti si 6 conferințe pe tema identității și
valorilor românești
- 3 evenimente culturale

Vizibilitatea rezultatelor proiectului va fi asigurata prin publicarea de materiale pe website-ul si conturile de Social Media ale ROCO Centrul Educational de Excelenta si ale RUF. Centrul Educațional de Excelență va fi spațiul în care se vor desfășura, și după finalizarea proiectului, activități specifice similare pentru copii și adulți, dar și evenimente culturale, fiind un cadru de întâlnire și de activare a comunității române din regiunea Chicago, un centru de inovare și promovare a identității române.

Proiectul contribuie astfel la atingerea obiectivului general al programului Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni „Educatie” - respectiv păstrarea,
afirmarea identității românilor de pretutindeni si sprijinirea mediului asociativ din afara granițelor României astfel încât să se constituie în comunități unite, puternice, care reprezintă un vehicul de promovare a României si a romanilor în străinătate.

Va multumim ca ne sunteti alaturi!

Mihai Lehene
Presedinte RUF

 

Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. www.dprp.gov.ro.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

DESPRE RUF
Cu sediul în Chicago, Romanian United Fund este probabil cea mai importantă platformă de fundraising a Diasporei și a prietenilor României. Romanian United Fund inregistrată în USA ca asociație caritabilă internațională înconformitate cu statutul 501c3 (Internațional Charity Organization), ceea ce permite ca donațiile private sau corporate pe teritoriul USA să fie deductibile. RUF este înregistrată în statul Illinois și este membru fondator al FORA, Federația Organizațiilor Non-Profit Româno-Americane. De la înființarea sa, RUF a reușit să colecteze peste $1.4M și să finanțeze peste 40 de proiecte în România și în Diaspora. 100% din fondurile colectate de către RUF sunt folosite în finanțarea proiectelor asociațiilor partenere. Partenerii noștri sunt organizații solide și verificate, RUF având un sistem strict de evaluare a cheltuielilor și a situației financiare a acestora prin audit independent. Mai multe detalii despre RUF puteți găsi pe:  romanianunitedfund.org.

Contact pentru presa: [email protected]

Romanian United Fund (RUF)
5408 N Kedzie Ave, Chicago
IL, US 60625
+1 773-289-8696
[email protected]
https://romanianunitedfund.org/

RUF - Romanian United Foundation

About

RUF is a 100% pass-through fundraising platform. We help diaspora & local nonprofits in Romania access the funding, tools, training, and support they need to become more effective. We do this by connecting NGOs, donors & volunteers from all over the world