Kit: Via Transilvanica - Drumul Care Unește

Acolo unde apare un drum se creează comunități și ulterior oportunități!
Vrei ca și comunitatea ta să fie pe acest drum?

👉 Înscrie-te la Webinar 📅

Prin promovarea culturii și tradițiilor autentice prin Via Transilvanica, putem construi o imagine pozitivă și atrăgătoare a României. Aceasta nu numai că ne ajută să ne păstrăm identitatea, dar și să creăm conexiuni puternice între noi și să sporească înțelegerea și aprecierea reciprocă între România și restul lumii.

Ne bucurăm că sunteți aici! Înseamnă că aveți ceva în comun cu noi!

Muncim din greu de atâția ani pentru a promova imaginea României și pentru a construi comunitățile noastre de diaspora. Știm cât de greu este să păstrăm vie cultura și tradițiile noastre, să adunăm oamenii și să împărtășim cu ei bucuriile și valorile noastre comune. Felul în care românii sunt văzuți în lumea întreagă ne afectează direct pe toți. Dacă ai putea face ceva pentru a schimba modul în care sunt percepuți românii, ai face-o? Ei bine, avem soluția potrivită pentru tine! Aplică pentru a promova Via Transilvanica

Via Transilvanica este unul din cele mai frumoase proiecte create nu doar in România, ci la nivel global, din ultimii ani. Proiectul a fost recent recunoscut la Veneția ca cel mai bun proiect European in 2023 (Europa Nostra, European Heritage Awards, Venice) iar pe 28 Septembrie 2023 a câștigat prestigiosul premiu Europa Nostra Public Choice Award cu un număr record de 27,000 de voturi!Despre Via Transilvanica

Via Transilvanica este un traseu unic de drumeții de 1.400 km de la Putna la Drobeta Turnu Severin care traversează peste 400 de comunități rurale din România.

Proiectul, lansat în septembrie 2022 a fost realizat cu ajutorul....

De ce să te înscrii?

In urma unei finantari primite de la Departamentul Romanilor de Pretutindeni, Romanian United Fund va distribui 50 de kit-uri de prezentare Via Transilvanica către partenerii noștri din diaspora. Aceste kituri vor include elemente...

Criterii de selecție

 • Dimensiunea comunității de români din zona ta
 • Istoricul organizației și dimensiunea evenimentelor organizate
 • Nivel ridicat de implicare in proiect
 • Acces la canale social media pentru romanii din zona ta

Cine poate fi partener?

 • Organizații Non Profit din Diaspora
 • Ambasade, Consulate
 • Școli, Biserici, Centre Culturale din diaspora
 • Lideri ai comunităților din diaspora, organizatori de evenimente etc.
Potrivit condițiilor de proiect, nu se accepta organizații din Romania.

Ce ai de câștigat?

 • Un kit complet de promovare a Via Transilvanica
 • Devino parte dintr-o comunitate de lideri români din diaspora
 • Promovează-ți organizația unei audiențe mai mari prin listarea ca partener de proiect

Ce conține kitul?

 • Vezi Elementele Kitului
 • Semne originale cu Via Transilvanica
 • Cărți: "Via Transilvanica Drumul care Unește" și "27 de Pași"
 • Popup signs, bornă în miniatură
 • Acces la elementele digitale de design visual: harta, bannere, rollup-uri - acestea pot fi tipărite local

Cum poți ajuta

 • Implică-te ca voluntar în proiect
 • Implică-ți comunitatea
 • Creează awareness despre acest proiect minunat
 • Participa la evenimentele locale pentru comunitatea română și utilizează kit-ul gratuit de promovare Via Transilvanica

Durata campaniei

 • Aplicația trebuie depusă până pe 7 Noiembrie 2023 (Aplică aici: Google Form)
 • O scurta campanie de promovare a proiectului: 15 zile (1-15 Nov)

(Cele mai bune 50 de aplicații vor fi anunțate pe 15 Noiembrie)

Întrebări și răspunsuri!


 • Amenajarea traseului a fost inițiată de Asociația Tășuleasa Social (președinte al asociației fiind Alin Uhlmann Ușeriu), organizație neguvernamentală cu sediul în județul Bistrița‑Năsăud, care a folosit ca model organizarea traseelor de pelerinaj precum Drumul Sfântului Iacob. Instalarea marcajelor a fost făcută în mai multe etape între anii 2018 și 2022:

  • În 2018 au fost inaugurați primii 134 km pe raza județului Bistrița-Năsăud;
  • În 2019 au fost marcate secțiunile de drum din județele Suceava (137 km) și Mehedinți (98 km);
  • În 2020 s-au mai finalizat traseele din județele Mureș, Harghita, Brașov și Sibiu, totalul de drum marcat ajungând la aproximativ 800km;
  • În 2021 s-a finalizat traseul prin județul Caraș-Severin (250 km), totalul amenajat ajungând la 1.077 de kilometri;
  • În 2022 s-a finalizat implementarea prin completarea marcajelor din județele Hunedoara (150 km) și Alba.

  Aproximativ 830 km au fost finanțați prin donații, sponsorizări și parteneriate cu companii. O parte din drum s-a realizat prin donarea profitului obținut din vânzarea cărții „27 de pași” a lui Tiberiu Ușeriu, unul dintre principalii ambasadori ai Via Transilvanica.

 • Inițiatorul principal al proiectului este Asociația Tășuleasa Social (președinte al asociației fiind Alin Uhlmann Ușeriu), care a avut un rol activ în dezvoltarea traseului, implicându-se în procesul de selectare a acestuia, promovare și atragere de fonduri. 

 • Traseul Via Transilvanică a fost selectat în urma unui proces de cercetare și evaluare a potențialului turistic și cultural al regiunii. Criteriile folosite în procesul de selecție au inclus:

  - Conectarea localităților și a punctelor de interes turistic;
  - Accesibilitatea traseului pentru cicliști și drumeți;
  - Atracțiile naturale și culturale de-a lungul traseului;
  - Potențialul de dezvoltare a turismului local și regional.

 • Cele șapte zone istorice prin care trece traseul Via Transilvanica sunt: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. Detalii complete despre cele 7 zone istorice pot fi gasite in Ghidul Drumetului Via Transilvanica.

  BUCOVINA

  Via Transilvanica pornește din Bucovina, din Putna, mai exact de la Mănăstirea Putna, unde se odihnește Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, mănăstire pe care acesta a ctitorit‐o. În nordul țării, Bucovina este o punte de legătură între Transilvania și Moldova.

  ȚINUTUL DE SUS

  Ieșind din Poiana Stampei, se părăsește totodată și regiunea Bucovina. Se merge apoi la Lunca Ilvei, care se află deja în județul Bistrița‐Năsăud, la poalele munților Rodnei. Aici începe regiunea Ținutul de Sus, cu o lungime de 207 km (cu încă 70 de km pe două variante de traseu).

  TERRA SICULORUM

  Terra Siculorum este denumirea în latină a Ținutului Secuiesc, o regiune a țării noastre care contribuie semnificativ la întregirea etajelor etnice, culturale și istorice ale drumului Via Transilvanica. Traseul pe Ținutul Secuiesc este de 157 km, începe de la Câmpu Cetății, parcurge depresiunea Sovata‐Praid de unde continuă pe dealurile Transilvaniei, ajungând în diferite sate secuiești, locuite de oameni hotărâți și gospodari, care încă mai păstrează tradiții și obiceiuri din vechime. De la Odorheiu Secuiesc, numit și oraș‐vatră al Secuimii, Via Transilvanica mai merge până la Archita, la limita dintre județele Harghita și Mureș.

  TERRA SAXONUM

  Despre sași, istoria ne spune că au fost chemați în Transilvania de regii maghiari. Au adus cu ei principii de organizare pe vecinătăți, au rânduit agricultura în sistem trienal (doi ani se cultivau două culturi diferite, apoi în al treilea an, pământul era lăsat să se odihnească), foloseau bisericile ca adăpost în caz de invazie, iar atunci când se luau decizii importante ale comunității, sașii votau fiind toți egali în drepturi. Se crede că locul de origine al sașilor ar fi fost Flandra sau un ținut din apropierea Mării Nordului, în timp ce alții au venit din regiunea Rinului de mijloc sau din Luxemburg. Aceasta ruta porneste din Archita si trece prin Saschiz, Biertan, Medias, pana la Micasasa.

  TERRA DACICA

  Terra Dacica, cu o lungime de 290 km, este denumirea traseului Via Transilvanica ce traversează județele Alba și Hunedoara, ambele județe încărcate cu istorie veche și recentă a țării noastre, sub greutatea căreia orașele de o importanță majoră se întind leneșe cu cetățile lor regale sau dacice, de‐a lungul văii Mureșului și al podișului Târnavelor cu ale sale podgorii, salutând Apusenii și șerpuind către Retezat, reflectând tot mai tare rădăcinile poporului român, până când intră pe la Poarta de Fier a Transilvaniei în județul Caraș‐Severin.

  TERRA BANATICA

  Terra Banatica este denumirea în latină a Banatului, o regiune a țării noastre cunoscută în două feluri: Banatul istoric și cel românesc. Banatul istoric, numit și „țara dintre râuri” este delimitat la nord de râul Mureș, la vest de Tisa, la sud de Dunăre la est de râul Cerna împreună cu munții Godeanu și Țarcu, închizându‐se la Poarta de Fier a Transilvaniei dintre munții Țarcu și Poiana Ruscă. Treimea vestică aparține astăzi Serbiei, cu o părticică în Ungaria, iar în România acoperă două treimi. Banatul românesc este cel care se identifică în cea mai mare parte cu județul Caraș Severin (la care se adaugă și zona Orșovei), Timiș și Arad. Banatul Montan este cel străbătut și de Via Transilvanica, traseu ce intră pe la Poarta de Fier a Transilvaniei în județul Caraș Severin, traversând o parte a „țării Gugulanilor”, străbătând sălașele din munții și dealurile parcurilor naționale cu păduri seculare, întâlnind Nera cu umbrele ei răcoroase și canale de captare a râulețelor de munte, vechi și pline de mușchi verde, electrizant.

  TERRA ROMANA

  Via Transilvanica își are ultimii 135 de km pe o ultimă parte a județului Caraș‐Severin (începând din Crușovăț) și în rest pe teritoriul județului Mehedinți, parte denumită de către noi Terra Romana, o zonă cu un specific climatic unic în România, care a permis dezvoltarea unui peisaj natural care îți taie respirația. Istoria locurilor, începând cu mii de ani în urmă, face din acest teritoriu o comoară care așteaptă să fie descoperită. De la povești cu daci și romani, la comori ascunse în peșteri sau sub pământ, la drumuri umblate de regii României și până la povești mai recente, cu și despre oamenii care locuiesc aici, totul se descoperă celui care își deschide mintea și sufletul.

 • Principalele obiective ale proiectului Via Transilvanică sunt:

  - Dezvoltarea turismului durabil în regiune;
  - Promovarea valorilor culturale și naturale ale României;
  - Conservarea patrimoniului cultural și natural al regiunii;
  - Creșterea calității vieții în comunitățile locale prin dezvoltarea turismului.

 • Construcția și dezvoltarea traseului Via Transilvanică au fost finanțate prin diverse surse, inclusiv fonduri europene, fonduri guvernamentale, donații private și sponsorizări. De exemplu, în perioada 2014-2020, proiectul a beneficiat de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului.

 • Via Transilvanică are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, deoarece promovează turismul durabil și conservarea patrimoniului natural. Pentru protecția mediului, au fost implementate următoarele măsuri:

  - Promovarea utilizării bicicletelor și a mijloacelor de transport nepoluante;
  - Informarea turiștilor cu privire la importanța protejării mediului înconjurător;
  - Implicarea comunităților locale în procesul de conservare a mediului.

 • Traseul Via Transilvanică include o serie de puncte de interes istoric și cultural, cum ar fi castele, biserici fortificate, muzee și situri arheologice. Acestea au fost selectate în funcție de valoarea lor culturală și turistică, precum și de potențialul de dezvoltare a turismului local și regional.

 • Proiectul Via Transilvanică a fost în general bine primit de către comunitățile locale, deoarece a adus o serie de beneficii, cum ar fi:

  - Dezvoltarea turismului local și regional;
  - Creșterea veniturilor și a locurilor de muncă în sectorul turistic;
  - Promovarea valorilor culturale și naturale ale regiunii;
  - Conservarea patrimoniului cultural și natural al regiunii.

 • Valorile culturale și naturale ale României sunt promovate prin proiectul Via Transilvanică prin intermediul următoarelor activități:

  - Semnalizarea și promovarea punctelor de interes turistic de-a lungul traseului;
  - Organizarea de evenimente culturale și turistice în comunitățile locale;
  - Colaborarea cu autoritățile locale și regionale pentru promovarea turismului și a patrimoniului cultural.

 • Publicul poate contribui la dezvoltarea și conservarea Via Transilvanică prin:

  - Utilizarea traseului pentru activități de cicloturism și drumeție;
  - Respectarea regulilor de protecție a mediului înconjurător;
  - Promovarea traseului și a valorilor sale culturale și naturale;
  - Implicarea în activități de voluntariat pentru conservarea patrimoniului cultural și natural al regiunii.

  • este un document extensiv, foarte bine documentat, de 378 de pagini, plin de poze. Ghidul este accesibil in Română, Engleză, Maghiară, Spaniolă și Germană.
  • este un instrument util pentru planificarea și parcurgerea traseului. Acesta oferă informații despre infrastructură, cazare, puncte de interes turistic și alte detalii utile. Pentru a-l folosi, trebuie să alegeți traseul dorit și să consultați informațiile relevante din ghid.
  • cuprinde informații despre toate etapele de pregătire pentru parcurgerea acestui drum, inclusiv informații despre infrastructură, cazare, puncte de interes turistic și alte detalii utile. 
  • este structurat pe etape, fiecare etapă fiind descrisă în detaliu, cu informații despre infrastructură, cazare, puncte de interes turistic și alte detalii utile. 
  • Pictogramele folosite în Ghidul Drumețului pe Via Transilvanica vă ajută să găsiți mai repede ceea ce căutați. Acestea indică, de exemplu, cazare, restaurante, magazine, puncte de interes turistic și alte facilități.
 • Via Transilvanica MTB este o variantă a traseului Via Transilvanica destinată cicliștilor de munte. Aceasta include trasee mai dificile și mai puțin accesibile decât varianta pentru drumeție.

  Ghidul Biciclistului poate fi descărcat in limbile Romană, Engleză si Germană.

 • Via Transilvanica Equestrian este o variantă a traseului Via Transilvanica destinată călătorilor cu cai. Aceasta include trasee adaptate pentru călărie și informații despre facilitățile pentru cai de-a lungul traseului.

 • Cele mai bune luni pentru a parcurge traseul Via Transilvanica sunt mai-octombrie, cu seri și dimineți răcoroase, dar nu trebuie să uităm că vremea poate fi schimbătoare în munți.

 • Inspired by El Camino, Pacific Crest Trail, Appalachian Trail, Via Transilvanica is a 1400 km long-distance trail for walking, cycling, and horse riding. It crisscrosses Romania from Putna to Drobeta Turnu-Severin, passing through 600 communities.

 • There are many videos about Via Transilvanica that you can find on youtube, we recommend a few below:

  2023 Trailer  2020 The Making of Via Transilvanica


 • One of the longest and most beautiful hiking trails in the world, Via Transilvanica is a 1,400 km trail that reveals 2,000 years in the history of Transylvania, crisscrossing the whole country of Romania from North to South, starting from Putna, crossing twice the Carpathian Mountains and ending at Drobeta Turnu-Severin.

 • The remarkable project to establish this trail was led by Tășuleasa Social, an NGO which has been engaged in educational, social, environmental and cultural activities for over 23 years. The Via Transilvanica is the first long-distance trail in Romania.

 • THIS ONLY APPLIES TO YOU IF YOU DONATED IN 2021 OR LATER.

  If your donation was for one milestone ($1,200 as of May 2022) or greater, you can select your milestone following the steps, to provide the 5 character code (LL DDD) for the milestone you'd like.

  1. Access Via Transilvanica's site: https://viatransilvanica.com/traseu.
  2. Browse the map to the desired location and search for grey milestones only.
  3. Write down the code of the available milestone - ex. HR 016 - each label starts with 2 letters indicating the county, followed by 3 digits.
  4. Fill out this form. We'll communicate with our VT contact and they will assign the milestone to you, assuming it is still available.
  5. Within a week, you'll receive communication from us about the assignment.

 • January 2022 Update: New donors - please check your donation confirmation email for instructions or see this page.

  If you donated in Dec 2019 and have not used the voucher emailed to you in 2020 to choose your milestone, please contact us at [email protected]. The current list of milestones can be checked on our Via Transilvanica Milestones page. If you made a donation as part of a group, please make sure you speak with your friends.

  August 2020 Update: we have assigned milestone ids to every one of our donors. If you have purchased a milestone but have not yet received your voucher, please reach out as soon as possible, we are here to help. If you made a donation as part of a group, please make sure you speak with your friends and see if anyone else in the group has received/has been assigned your voucher.

 • Yes, currently (early 2022), you can still purchase your own milestone. Your donation is tax-deductible if made through the Romanian United Fund.

   

 •  

  Yes, your donation is tax-deductible. Please check your donation confirmation email for details.

 • Yes. Please check your donation confirmation email.

  If you donated during our Fundraiser even in Dec 2019, you should have received a receipt for your tax-deductible donation in early January 2020. If you have not received one, we may not have your proper contact information. Please email us at [email protected] with your contact information and we will promptly reply. Thank you

 • On Via Transilvanica's website, you should be able to view the location of your own milestone, if you donated during the Fundraiser event in Dec 2019 and you selected your milestone through the process that took place in 2020 OR if you donated later and communicated with us about your selection.

  Depending on the location, you may already be able to "see" your milestone (if it's already been installed), or you may have to wait. The entire project (1,000 kilometers) was expected to be completed in the second part of 2021, however the trails are still in the process of getting adjusted. 

 • No, the names are not written on the milestone itself. Names will be listed on the "Donor's Walk", near Piatra Fantanele (Parcul National Calimani), in Bistrita. For each milestone purchased, there will be one large stone in the ground, that will have your names on. It's a very beautiful area, you will love it. Your name will also be listed on the phone application that will be delivered in the course of 2020. You will be able to "see" your milestone, and your name listed next to it on the app. You will also be able to write a little story about yourself, your family, or what inspired you to make a donation.

 • You can write up to 15 names for anyone stone (one for each milestone) and on the phone app that will be used to travel on Via Transilvanica.

 • January 2022 Update: New donors - please check your donation confirmation email for instructions or see this page. If you donated in Dec 2019 and have not used the voucher emailed to you in 2020 to choose your milestone, please contact us at [email protected]. The current list of milestones can be checked on our Via Transilvanica Milestones page. If you made a donation as part of a group, please make sure you speak with your friends.

  Update August 2020: We have reached out to every known person and/or group of people that have made a donation to Via Transilvanica. If you have not received a call, it is possible we don't have your information, please reach out to us as soon as possible, we are here to help.

  Update March 2020: As soon as the website is delivered (Q2/2020), we will start collecting individual information that you can post on the app and on the Donor's Walk. You may be able to personalize that yourself through the website, once it is available.

 • Please write to us at [email protected]. We will answer as promptly as possible. Thank you for your understanding and for being part of the Romanian United Fund community.

RUF - Romanian United Foundation

About

RUF is a 100% pass-through fundraising platform. We help diaspora & local nonprofits in Romania access the funding, tools, training, and support they need to become more effective. We do this by connecting NGOs, donors & volunteers from all over the world
Logo DRP Conţinutul acestui site/ website nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.